1. SCHOONMAKEN

Het is belangrijk dat alles tot in de puntjes is schoongemaakt. Het brouwen van bier is een natuurlijk proces en kan behoorlijk beïnvloed worden door viezigheid en zelfs door zuurstof.

2. MOUTEN

Wij krijgen de mouten kant en klaar binnen in grote zakken. Dit houdt in dat wij de mouten direct zouden kunnen gebruiken voor het brouwen van bier!

3. SCHROTEN

Schroten betekent eigenlijk het openbreken van de moutkorrels en het vermalen/pletten van wat er in de korrels zit. Door het schroten van de mout komen de stoffen vrij die jouw bier zo lekker maakt!

4. MAISHEN

Tijdens deze stap lijkt het totaal niet op bier, maar op een soort pap. We vermengen water met onze geschrote mout. De balans tussen de hoeveelheid water en mout bepaalt voor een groot gedeelte wat voor bier je maakt.

5. FILTEREN & SPOELEN

Na het maischen blijft er een vloeistof over met veel vaste bestanddelen en deze gaan we er uit halen met een filter. Vervolgens spoelen we de gefilterde mout met water zodat we alle opgeloste stoffen hier weer uit kunnen filteren.

6. KOKEN

We verhogen de temperatuur naar het punt waar het bijna kookt. Nu is het tijd om de hoppen toe te voegen! We kunnen je zeggen, dat ruikt altijd onwijs lekker! Aan het einde van de kook heb je nog de mogelijkheid om extra kruiden toe te voegen.

7. KOELEN

In de ijskast ermee! Nu moeten we het mengsel (wort) zo snel mogelijk terug koelen. Vervolgens kunnen we het gist toevoegen en begint het wachten.

8. VERGISTING

Het bier zit in de tank, de gist hebben we toegevoegd en de temperatuur houden we goed onder controle. Het is tijd om te wachten en dat de gist mag gaan werken! Suikers worden omgezet in alcohol.

9. LAGEREN

Het bier moet namelijk nog lageren, oftewel rijpen. Dit moment is trouwens wel de beste periode om nog wat lekkere aromatische hoppen toe te voegen! Deze hoppen verhogen de smaak heel erg en de bitterheid wordt er niet veel hoger van.

10. FILTEREN

Tijdens deze stap wordt de gist er uit gefilterd en heb je helder bier als resultaat. Zoals je weet en misschien wel hebt geproefd is onze Witte Aap niet gefilterd waardoor die de mooie troebele kleur heeft gehouden.

11. AFVULLEN

De 20L fusten en 33CL flessen worden gereinigd en vervolgens afgevuld. Dop erop, etiket er tegenaan, koud zetten, proeven en beoordelen. Wij gebruiken stalen fusten en statiegeld flessen om er voor te zorgen dat wij onze producten vaker kunnen hergebruiken.

12. SCHOONMAKEN

Een brouwer is meer aan het schoonmaken dan dat hij/zij aan het brouwen is. Het is een essentieel aspect voor het brouwen van bier en moet daarom grondig en vaak gebeuren.

Onze brouwsels proeven in onze proeverij?